Van Plant tot Pand, PCF bijeenkomst 6 oktober
leestijd:
± 0 min.
Programma
10:00 Inloop
10:30 Van Plant tot Pand- Jan Willem van der Groep. Kwartiermaker biobased bouwen bij provincie Flevoland. Jan Willem neemt ons mee in de wereld van vezelgewassen, verwaarding, productie en toepassing van biobased grondstoffen in de bouw.
10:50 Vlasteelt in Flevoland – Bas Bouma. 3e generatie Vlasteler, weet alles over de kansen en uitdagingen van vlasteelt in Flevoland.
11:00 Panelgesprek – gedeputeerden Cora Smelik & Jan-Nico Appelman, met aanwezige experts, waaronder Tony Mol van StartBlock, een circulaire huizenbouwer uit Emmeloord.
11:15 Interactieve sessie – met publiek en experts
12:00 Matchmaking & gezamenlijke afsluiting
Aanvullend programma
12.30 Verkenning subsidiemogelijkheid Nationaal Groeifonds biobased bouwmaterialen
Wilt u actief worden of uitbreiden in de Plant tot Pand keten? Zoekt u financiering of samenwerkingspartners? Wilt u weten wat voor subsidies er voor biobased bouwmaterialen komen? Neem dan deel aan deze sessie.
Meedoen met opschaling van biobased materialen in de bouw
Samen met provincies Friesland en Groningen doet Flevoland mee aan de groeifondsaanvraag. Dit doen wij onder de vlag van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wij leggen u graag uit hoe het Nationaal Groeifonds werkt en welke kansen er voor u liggen. Deze groeifondsaanvraag moet ingediend worden op 15 januari 2023. Hiervoor zijn wij op zoek naar partijen om mee te doen. De focus ligt op het opzetten van ketenprojecten, voor het ontwikkelen van biobased bouwmaterialen (uit teelt en reststromen), waardoor effectief en snel opgeschaald kan worden.
Van teelt naar bouwmateriaal
Provincie Flevoland heeft op dit moment het idee om vooral ketenprojecten op te zetten rondom het gebruik van restromen (zoals stro) als bouwmateriaal en ketens voor de verwerking van vezels uit zogenaamde multipurpose gewassen (zoals vlas, sorghum en hennep). Dit zijn gewassen die naast voedsel, textiel of veevoer ook vezels voor bouwmaterialen kunnen leveren.
Uitleg Nationaal Groeifonds
Tijdens de bijeenkomst wordt uitgelegd hoe ondernemers uit zowel het agro-, industrie, als bouwdomein kunnen aansluiten bij deze groeifondsaanvraag. De middelen die eventueel worden toegewezen door het groeifonds, dienen namelijk als subsidie voor bedrijven en instellingen te worden ingezet die werken aan deze grondstoffentransitie.
Interesse?
Heb je interesse? Blijf dan tijdens de lunch aanwezig, voor de verdere informatieverstrekking.
Praktische informatie
Voorafgaand aan het evenement ontvangt u een toegangsbewijs voor de Floriade, de looproute, overige informatie en op de dag zelf een parkeerkaart. Houd rekening met een reistijd van 45 minuten met auto + shuttle bus, en vanaf NS station Almere Centrum + OV-fiets van 30 minuten. Daarnaast verzorgen wij een lunch to go, zodat u desgewenst op eigen gelegenheid de Floriade kan bezoeken. Vergeet daarbij niet een kijkje te nemen bij de Smart Circular Bridge, ook wel de vlasbrug genoemd.
Aanmelden
Klik hier om u aan te melden voor de Platform Circulair Flevoland bijeenkomst van 6 oktober op Floriade Expo 2022.