Verhalen over de poldergeest in Flevoland

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Wat maakt Flevoland bijzonder? Wat zou u aan de volgende generatie willen laten zien? De inwoners uit de gemeente Noordoostpolder spraken hier dinsdag 6 maart over met de Provincie Flevoland in het sfeervolle ‘Op d’n Akker’. Dit was de tweede bijeenkomst in een reeks bijeenkomsten in Flevolandse gemeenten. Het doel is om een concreet beeld te vormen van wat Flevoland uniek maakt volgens haar inwoners. Die uniekheid van de provincie bleek niet binnen één sessie te vangen.

Iconisch Flevoland

De verhalen en ervaringen in de Noordoostpolder verschillen van de rest van Flevoland, vertelden de deelnemers. De zware tijd in de beginjaren van de Noordoostpolder gaf het gebied een andere mentaliteit dan de andere polders. De zelfredzaamheid is groot. “Geen overheid kan ons tempo bijhouden”, gaf een bewoner met enige trots en gemoed mee.

De ontstaansgeschiedenis van het unieke landschap is bijzonder. Agrarische akkers, het Waterloopbos, alle dorpen die ieder een eigen karakter hebben zijn slechts enkele iconische plekken die voorbijkwamen. Niet alleen de land-art in de provincie is kunst, maar juist ook de polders als geheel. “Ik zie Flevoland als een Mondriaan-landschap.”, aldus een bewoner.

“Agrarische bezigheid, waar je ook loopt of rijdt, je ziet het altijd”

Hoe zou je de mentaliteit ofwel het gevoel dat Flevoland geeft beschrijven? Ook op deze vraag gaven de inwoners prachtige antwoorden die duidelijk maken dat het unieke van Flevoland en de Noordoostpolder meer is dan enkel het landschap. De gastvrijheid, het ‘suiker bij de buren halen, via de achterdeur’ en mensen van buitenaf verwelkomen is belangrijk in de Noordoostpolder. Maar ook de rest van Flevoland staat open voor mensen van buitenaf. Dat is de poldergeest van Flevoland. “De polder is als een familiebedrijf die we samen hebben opgebouwd”, aldus een deelnemer. In het nieuwe land, zijn ook alle inwoners relatief nieuw. De blik is ook op de toekomst gericht: het vernieuwende en innovatieve van de provincie zorgt dat Flevoland ook tegenwoordig nog volop in ontwikkeling is. Blijven zoeken naar mogelijkheden is typisch Flevoland.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: bijeenkomst NOP

Vervolgbijeenkomst

De bijeenkomst ging over het unieke van het Flevolandse heden en verleden. Hoe de provincie die uniekheid in de toekomst kan meenemen in besluiten en beleid, is onderwerp van de tweede bijeenkomst. Op 29 maart praten we verder met geïnteresseerde bewoners van de gemeente Noordoostpolder over de toekomst van hun provincie.

Mocht u de bijeenkomst willen bijwonen, mail uw aanmelding aan OM-Omgevingsvisie@flevoland.nl onder vermelding van ‘bijeenkomst Noordoostpolder’. De bijeenkomst is op 29 maart, van 19.30 – 22.00 uur in Op d’n Akker in Nagele. Wilt u meer informatie over een bijeenkomst in een andere gemeente ontvangen? Laat ons dit weten.

Manifestatie

Eind april presenteert de Provincie Flevoland de resultaten van alle sessies in de gemeenten tijdens een manifestatie. Vanaf 2 april kunt u ook online uw verhaal van Flevoland met ons delen. Hierover volgt snel meer informatie.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving