Verhalen over Flevoland (en Almere)

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Wat maakt Flevoland bijzonder? Wat zou je aan de volgende generatie willen laten zien? Op 12 april deelden inwoners van Almere hun verhalen met de provincie Flevoland. Dit was de laatste bijeenkomst in een reeks bijeenkomsten in Flevolandse gemeenten. De bijeenkomst gaf mooie en inspirerende inzichten over de hedendaagse én toekomstige uniciteit van Flevoland.

Na een welkomstwoord gingen de deelnemers in groepjes met vier verschillende opdrachten aan de slag in de Burgerzaal van het Stadhuis. In de verschillende werkvormen keken de deelnemers steeds met andere ogen naar de uniciteit van Flevoland. Wat zijn de iconische landschappen in de provincie? Welk gevoel geeft Flevoland? Maar ook: welke rol moet de provincie nemen in het Verhaal van Flevoland?

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: gebiedssessie Almere

Vernieuwingsdrang

Deelnemers vertelden allereerst over het typische van Flevoland. De vernieuwingsdrang in het Flevolandse landschap hoort bij het Verhaal van Flevoland, zo bleek. Flevoland kent veel energie. Dat ervaren Flevolanders regelmatig, vertelde een meneer: “Als je na vakantie terugkomt in Almere, is er altijd wel weer nieuwe straat bijgebouwd in Almere”. Die constante vernieuwing en het continu zoeken naar mogelijkheden koesteren de deelnemers, maar tegelijkertijd zijn ze er ook kritisch over. Naast vernieuwing moet ook de huidige omgeving worden geherwaardeerd, vertelde een deelneemster: “Aan de buitenzijden van Almere vindt steeds vernieuwing plaats, maar de kern staat stil. Ook daar moet aandacht aan geschonken worden.”

Flevoland of Almere?

Veel deelnemers benadrukten dat Almere niet per definitie Flevolands is: “Flevoland? Almere is veel meer op de Randstad gericht. Wij zijn de Noordelijke Randstad.” Een ander vulde aan: “We horen niets van de rest van Flevoland. Als Urk in het nieuws komt, voelt dat héél ver weg.” Niet alle deelnemers krijgen veel mee van de rest van Flevoland. Tijdens de avond kwamen dan ook vooral veel verhalen over Almere voorbij. Voelen de deelnemers zich meer Almeerder dan Flevolander? Nou, dat ligt aan het moment, aldus een deelnemer: “Als ik op vakantie ga, zeg ik altijd dat ik uit Flevoland kom.” Ook de overgang van het oude en nieuwe land tijdens het autorijden draagt bij aan een gezamenlijk gevoel van Flevoland volgens de aanwezigen: “We zeggen altijd dat we ‘de polder’ weer in rijden.”

“Ik heb veel verhalen opgedaan in de rest van Flevoland. Daardoor voel ik mij Flevolander”

Verenigingsleven

Het typische van Flevoland zit niet enkel in het landschap, maar ook in de cultuur. Almere en Flevoland hebben een sterk verenigingsleven. Dat clubgevoel is ontstaan direct na de inpoldering. Inwoners moesten vroeger alles zelf oprichten, er was namelijk nog niets. “Almere was toen nog een dorp en iedereen was nieuwkomer. Alles was heel collectief. Dat is nu niet meer het geval”, vertelde een mevrouw. De samenhorigheid in Almere, Flevoland en heel Nederland wordt minder volgens de overige deelnemers.

“Flevoland is een enorm staaltje technisch vernuft. Dat moeten we niet vergeten.”

Blik naar de toekomst

Hoe zien de Almeerders het Verhaal van Flevoland in de toekomst? Kort samengevat: natuurlijk, groen en duurzaam. Een deelneemster uitte haar zorgen over de toekomst van de Flevolandse natuur: “De natuur in Flevoland staat onder druk, terwijl het erg belangrijk is voor het karakter van Flevoland.” Een ander zocht meer de nuance op in de discussie over natuurlijke landschappen: “Juist de combinatie van het stedelijke en natuurlijke is aantrekkelijk. De verschillende landschappen zorgen voor een contrastrijke provincie.”

Ook duurzaamheid is een veelgenoemd thema als het gaat over de toekomst. Er is tegenwoordig in Flevoland veel aandacht voor duurzaamheid en dat moet zo blijven. Maar, zo gaven de deelnemers aan, het moet wel ten behoeve van de Flevolanders zijn: “Het leven moet comfortabeler en verantwoorder worden voor de inwoners”.

Online verhalen

Dit was de laatste editie van een reeks bijeenkomsten in de Flevolandse gemeenten. Je kunt nog steeds verhalen over Flevoland delen. Heb je ook een mooi verhaal die je graag met de rest van de provincie wilt delen? Of wilt u Flevolandse verhalen van anderen lezen? Ga dan naar www.flevoverhaal.nl. In juni presenteert de provincie Flevoland de resultaten van alle sessies in de gemeenten tijdens een bijeenkomst.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving