Verse soja uit Flevoland smaakt naar meer

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


Onder de noemer Dutch Edamame, starten vandaag zeven telers met het zaaien van 28 hectare verse soja op Flevolandse bodem. Het eiwitrijke initiatief, ondersteund door provincie Flevoland, DutchSoy en Green Organics, krijgt hiermee een vervolg. Afgelopen jaar stond in het teken van kennis opdoen over veredeling, teelt en de markt. Dit jaar richten de boeren zich op een hogere oogstopbrengst en de verkoop in de Nederlandse supermarkt.

Slimme aanpassingen

Op basis van rassenonderzoek is er een bewuste boonkeuze gemaakt en wordt er een maand eerder gestart met zaaien. Door langere dagen, met als gevolg meer warmteopname, wordt de kwaliteit van de boon versterkt en de oogst opbrengst verhoogd.

Marktpotentie

De markt is het afgelopen jaar verkend, contacten zijn gelegd en Dutch Edamame is als merk gelanceerd. De prijs van de Flevolandse boontjes is concurrerend gebleken. Door de huidige ontwikkelingen wordt meer waarde gehecht aan lokaal en gezond voedsel. Op basis van deze ingrediënten verwachten de boeren dat de eerste verse sojaboontjes nog dit jaar worden verkocht in de Nederlandse supermarkt.

Dutch Edamame: van én voor eigen bodem

De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, smakelijk, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Meer weten? Kijk op dutchedamame.nl.

Proeftuin Growing Green Proteins

Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van verse soja in Nederland past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import. Op Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving