“Voedselverspilling moet stoppen”

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


“De voedselproductie draagt ongeveer 35% bij aan het uitstoot van CO2. Als we dan ook nog eens een derde van al het geproduceerde voedsel verspillen, dan snap je waarom het zo belangrijk is om voedselverspilling tegen te gaan.” Deze woorden sprak Toine Timmermans van de stichting Samen tegen Voedselverspilling en de Wagening University and Research voor een gemengd gezelschap van ondernemers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden.

Oplossing

De ochtend werd door dagvoorzitter Tineke Stuifzand geopend met een gesprek met de gedeputeerden Jan-Nico Appelman en Cora Smelik. Ook zij benadrukten de problematiek, maar ook welke rol Flevoland kan spelen bij de oplossing.
Na het gesprek met de gedeputeerden en de presentatie van Toine Timmermans, konden de aanwezigen deelnemen aan drie deelsessies.

Waste to Succes

The Waste to succes is een collectief dat zich inzet tegen voedselverspilling door mensen bewust te maken van wat ze eten, de waarde te laten inzien van het product en het plezier en de vaardigheid van het koken terugbrengt bij mensen. Tijdens de deelsessie stonden het voorkomen van oogst- en verwerkingsverliezen, het verzorgen van verspillingsvrije catering en het bewegen van de burger in de stad om thuis minder voedsel weg te gooien centraal.

De dames van The Waste to Succes werden hierin bijgestaan door een maatschappelijk werker en een jongere. Dit was niet vreemd voor The Waste to Succes, zij geven workshops waarin zij hun kennis over duurzaam eten en het plezier van koken meegeven aan jongeren op het voortgezet onderwijs en kinderen op het primair onderwijs. Jongeren die vaak in culturele achtergrond verschillen. Zoals we weten verbindt het om samen te eten, maar samen koken verbindt nog veel meer. Daarnaast zijn ook de deelnemers uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen en samen te beantwoorden. Denk dan aan zaken zoals hoe op te schalen, welke mensen zijn daarvoor nodig en welke middelen, hoe kan de doelgroep worden bereikt en hoe kan nou een zo inclusief mogelijke voedsel verdeling gerealiseerd worden voor de bewoners van Flevoland?

The Waste to Succes is een collectief dat op een interactieve wijze laat zien dat voedselproblematiek iets is wat ons allen aangaat: overheden, ondernemers, maar vooral ook de gewone burger. Door hun aanpak van het richten op jongeren met cultureel verschillende achtergronden, laten ze zien creatief om te gaan met een hevig veranderende wereld, waarbij we samen naar oplossingen moeten zoeken voor ons allemaal.

Deelnemers aan de sessie van Waste2Succes staan rondom een tafel en zijn met elkaar in gesprek.

Circulaire catering

Tijdens de deelsessie van Vermaat OSP stond een nieuwe vorm van catering centraal. Vermaat is een internationale organisatie met verschillende niveaus van cateren, van champagne tot karnemelk! OSP is de duurzame proeftuin van Vermaat. Zij staan voor een duurzame wereld van eten en drinken. Daarnaast zijn zij de cateraar van het provinciehuis in Lelystad, om dieper op die samenwerking in te gaan is er facilitair adviseur van de provincie aangesloten.

De positieve formule van Vermaat OSP en hun ambities daarin werden onderbouwd met behaalde successen. Daarmee lieten ze zien ook echt daad bij woord te voegen en ambitieus, maar realistisch naar de toekomst te kijken. Zo werd er tijdens de workshop aandacht besteed aan een aantal punten: zo wil Vermaat OSP volledig eigenaar zijn van de afvalstromen die ontstaan, willen zij verspilling en reststromen tegengaan, geen afval produceren, maar maximaal verwaarden en een minimale impact (footprint) realiseren.

Een mooi voorbeeld hiervan kwam uit een ketensamenwerking die ontstond uit een stroom van het Provinciehuis. Koffiedik werd door een paddenstoelenkweker gebruikt als vruchtbare bodem voor oesterzwammen, van die paddenstoelen werden kroketten gemaakt en weer geleverd aan het provinciehuis. Dat was een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als er samen op een dynamische manier wordt gezocht en gewerkt naar een werkbare oplossing voor de betrokken partijen, maar vooral ook het milieu!

De presentatie van Toine Timmermans en het gesprek met de gedeputeerden is hieronder terug te kijken.

En de deelsessie met Tekkoo is hier te zien:

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving